Jajčevec

PDF
Jajčevec
Jajčevec
Jajčevec slika 2
Vam je oglas zanimiv?
1/2
PDF
Cena:
na zahtevo
Pošljite povpraševanje
Kontaktirajte prodajalca
Tip:  zelenjava
Lokacija:  Turčija Sandıklı / Afyonkarahisar
Datum objave:  včeraj
Agronetto ID:  DE35462
Podrobnosti:
Turščina
Makedonščina
Prevedi v slovenščino
Eggplant (US,[1] Australia,[2] New Zealand, anglophone Canada), aubergine (UK,[3] Ireland, Quebec, and most of mainland Western Europe) or brinjal (Indian subcontinent, Singapore, Malaysia, South Africa)[4][5] is a plant species in the nightshade family Solanaceae. Solanum melongena is grown worldwide for its edible fruit.
Most commonly purple, the spongy, absorbent fruit is used in several...
Eggplant (US,[1] Australia,[2] New Zealand, anglophone Canada), aubergine (UK,[3] Ireland, Quebec, and most of mainland Western Europe) or brinjal (Indian subcontinent, Singapore, Malaysia, South Africa)[4][5] is a plant species in the nightshade family Solanaceae. Solanum melongena is grown worldwide for its edible fruit.
Most commonly purple, the spongy, absorbent fruit is used in several cuisines. Typically used as a vegetable in cooking, it is a berry by botanical definition. As a member of the genus Solanum, it is related to the tomato, chili pepper, and potato, although those are of the New World while the eggplant is of the Old World. Like the tomato, its skin and seeds can be eaten, but, like the potato, it is usually eaten cooked. Eggplant is nutritionally low in macronutrient and micronutrient content, but the capability of the fruit to absorb oils and flavors into its flesh through cooking expands its use in the culinary arts.
It was originally domesticated from the wild nightshade species thorn or bitter apple, S. incanum,[6][7][8] probably with two independent domestications: one in South Asia, and one in East Asia.[9] In 2018, China and India combined accounted for 87% of the world production of eggplants.
Prikaži več
Prevedi v slovenščino
Модар патлиџан (САД, [1] Австралија, [2] Нов Зеланд, англофонска Канада), модар патлиџан (Велика Британија, [3] Ирска, Квебек и поголемиот дел од континентална Западна Европа) или брињал (индиски потконтинент, Сингапур, Малезија, Јужна Африка) [4][5] е растителен вид од фамилијата на ноќници Solanaceae. Solanum melongena се одгледува ширум светот поради неговото јадливо овошје.
Најчесто виолетово, сунѓерестото, впивачко овошје се користи во неколку кујни. Типично се користи како зеленчук во готвењето, тоа е бобинка по ботаничка дефиниција. Како член на родот Solanum, тој е поврзан со доматот, чили пиперката и компирот, иако тие се од Новиот свет, додека модар патлиџан е од Стариот свет. Како и доматот, неговата кожа и семки може да се јадат, но, како и компирот, обично се јаде варен. Модар патлиџан е нутритивно низок во содржината на макронутриенти и микронутриенти, но способноста на овошјето да апсорбира масла и вкусови во своето месо преку готвење ја проширува неговата употреба во кулинарската уметност.
Првично беше припитомено од дивиот вид на ноќница трн или горчливо јаболко, S. incanum, [6][7][8] веројатно со две независни припитомувања: едно во Јужна Азија и едно во Источна Азија.[9] Во 2018 година, Кина и Индија заедно сочинуваа 87% од светското производство на модри патлиџани.
Važno
Ta ponudba je samo orijentacijska. Prosimo, da se za natančnejše podatke usmerite na prodajalca.
Nasveti za nakup
Varnostna navodila
Prodajate mehaniacijo ali vozila?
To lahko storite z nami!

Podobni oglasi

Bučke cena na zahtevo Zelenjava Turčija, Sandıklı / Afyonkarahisar
Krompir cena na zahtevo Zelenjava Turčija, Sandıklı / Afyonkarahisar
Češnja cena na zahtevo Jagoda Turčija, Sandıklı / Afyonkarahisar
Kutina cena na zahtevo Sadje Turčija, Sandıklı / Afyonkarahisar
Grozdje cena na zahtevo Jagoda Turčija, Sandıklı / Afyonkarahisar